Velkommen til Kyleena®

Din læge har talt med dig om Kyleena hormonspiral og har ordineret Kyleena som svangerskabsforebyggelse til dig. Her vil du kunne finde svar på de oftest stillede spørgsmål om svangerskabsforebyggelse med Kyleena

Hvad er Kyleena?1

Kyleena anvendes til at undgå uønsket graviditet i op til 5 år. Kyleena er en T-formet hormonspiral som, når den er blevet anbragt i livmoderen, langsomt frigiver en mindre mængde af hormonet levonorgestrel. Kyleenas T-formede indlæg er blot 3 cm (30 mm) i højden. På indlægget er der fæstnet 2 små, fine tråde. Disse bruger lægen, når han eller hun skal udtage spiralen igen.

Hormonspiralen er 28mm bred og 30mm høj

Kyleena hormonspiral er 28mm bred og 30mm høj

Hvordan virker Kyleena?

Kyleena virker ved at slimet i livmoderhalsen fortykkes, og ved at den månedlige vækst af livmoderslimhinden hæmmes. Dette forhindrer sæden i at komme i kontakt med et æg og forhindrer dermed befrugtning af ægget.

Vigtige aspekter i forbindelse med Kyleena:

 • Frigiver en lav hormondosis lokalt i livmoderen
 • Indeholder ingen østrogen
 • Påvirker sædvanligvis ikke på æggestokkenes normale funktion og de normale østrogen- niveauer bevares
Snittegning af skede, livmoder og -hals med indsat hormonspiral
 1. Slimet i livmoderhalsen fortykkes, hvilket forhindrer sæden i at passere igennem livmoderhalsen.
 2. Den månedlige vækst af livmoderslimhinden hæmmes. Disse ting forhindrer sæden i at komme i kontakt med et æg og forhindrer dermed at et æg kan bliver befrugtet.
 3. Da effekter hovedsageligt sker lokalt, fortsætter ægløsningen sædvanligvis som normalt, når man bruger Kyleena.

Hvad nu hvis jeg gerne vil blive gravid?

Kyleena er fuldstændig reversibel. Det betyder at din naturlige fertilitet genoprettes, når Kyleena fjernes.

Kyleena kan til hver en tid fjernes. Så, hvis du ønsker at blive gravid, kan Kyleena fjernes ved et kort besøg hos lægen. Når Kyleena er fjernet, kan du forsøge at blive gravid med det samme.

Hvad kan man forvente: de første uger med Kyleena

Hvordan vil Kyleena påvirke min menstruation?

Kyleena vil sandsynligvis påvirke din menstruationscyklus. Du kan opleve, at din menstruation bliver anderledes, og at du får pletblødninger, kortere eller længere menstruationer, kraftigere blødninger eller slet ingen blødning.

Især de første måneder kan du opleve pletblødninger eller længere menstruationer. Sædvanligvis forsvinder dette efter tre til seks måneder.

 • Når Kyleena har siddet i livmoderen i nogle måneder, vil mange opleve, at de har mindre eller måske slet ingen menstruation. Det skyldes, at hormonet påvirker livmoderens slimhinde lokalt, så der ikke opbygges den slimhinde, der bliver afstødt ved menstruation.
 • En udebleven menstruation behøver ikke nødvendigvis at være tegn på graviditet. Hvis din menstruation udebliver, og du er i tvivl om, hvorvidt du er gravid, bør du tage en graviditetstest. Hvis testen er negativ, er der ingen grund til at foretage en ny test, medmindre der er andre tegn på graviditet end en udebleven menstruation. Tal altid med din læge, hvis du er i tvivl.

 

Sammen med denne brochure finder du en menstruationsdagbog, som kan hjælpe dig til at få overblik over ændringer i din månedlige cyklus.

Efter fjernelse af Kyleena kan du forvente, at din menstruation hurtigt vender tilbage til sin normale rytme.

Kyleena menstruationsdagbog

Du kan bruge denne menstruationsdagbog til at få overblik over ændringer i din cyklus, herunder pletblødninger eller blødninger, der evt. kommer i de næste par måneder. Notér styrken af menstruationen eller eventuelle blødninger imellem menstruationerne ved at markere i det relevante felt (dag) i kalenderen ud fra nedenstående anvisninger:

 • Pletblødning Markér med en prik
 • Normal menstruation Markér med et X
 • Stærk menstruation Udfyld feltet
 • Ingen blødning efterlad tom
Alt tag

*Du bør få foretaget et tjek hos lægen indenfor 4-6 måneder efter oplægningen af Kyleena

Hvad du har brug for at vide om Kyleena

Hvordan oplægges Kyleena, og hvor lang tid tager det?

Oplægningen tager kun nogle få minutter. Lægen foretager først en underlivsundersøgelse. Et tyndt rør indeholdende Kyleena vil derefter blive indført i livmoderen. Når Kyleena sidder korrekt i livmoderen, trækker lægen indføringsrøret ud og efterlader Kyleena indsat. Du vil kunne opleve en smule smerte og/eller svimmelhed under indføringen. Hvis du ønsker smertelindring ved oplægningen af Kyleena, bedes du tale med din læge om forebyggende smertelindring før oplægningen.

Efter oplægningen vil du kunne opleve smerter i lighed med menstruationssmerter. Disse smerter forsvinder dog normalt i løbet af nogle få dage. Du bør lave en aftale med din læge, hvis du oplever stærke smerter eller stærk blødning efter oplægningen af Kyleena, eller hvis smerterne/blødningen ikke går over i løbet af et par uger.

Hvornår bør Kyleena oplægges?

Kyleena bør oplægges indenfor syv dage fra starten af din menstruation. Du vil være beskyttet mod uønsket graviditet med det samme. Når man erstatter en hormonspiral med en ny, er det ikke nødvendigt at vente på den næste menstruation.

Perforering

Perforering (gennemtrængning) af livmodervæggen sker sjældent ved oplægning af Kyleena. En perforering opdages dog måske ikke førend senere. Hvis Kyleena kommer til at sidde udenfor livmoderhulen, yder den ikke effektiv beskyttelse mod uønsket graviditet. Du kan risikere at skulle opereres for at få Kyleena fjernet. Risikoen for perforering er forøget hos kvinder, der ammer, samt hos kvinder, der har født indenfor de sidste 6-8 uger på grund af den meget bløde livmodervæg. Risikoen kan også være forøget hos kvinder, hvor livmoderen vender bagud.

Almindelige spørgsmål vedrørende Kyleena

Hvordan fjernes Kyleena? Hvad sker der efter 5 år?

Kyleena bør fjernes senest efter fem års brug. Kyleena kan let og til hver en tid fjernes af lægen, og du vil igen vende tilbage til din naturlige fertilitet. Nogle kvinder kan føle svimmelhed efter at Kyleena er blevet fjernet. Du kan opleve at få smerter eller blødning, når Kyleena fjernes.

Hvis du ønsker at fortsætte med at bruge Kyleena efter 5 år, kan din læge fjerne Kyleena og oplægge en ny

Er der risiko for infektion med Kyleena?

Ligesom andre hormonelle præventionsmidler beskytter Kyleena ikke mod HIV/AIDS eller andre seksuelt overførte sygdomme. Det anbefales at bruge kondom til beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme. Både Kyleena opsætningsrør og Kyleena spiral er steril, og risikoen for infektion er sammenlignelig med den risiko, der løbes af personer, der ikke anvender hormonspiral.

Risiko for infektion er i høj grad knyttet til faktorer såsom at have mange forskellige seksualpartnere, seksuelt overførte infektioner og tidligere tilfælde af underlivsbetændelse

Dette til trods, er der, på tidspunktet for oplægningen og i de første tre uger efter oplægningen, en øget risiko for underlivsbetændelse (infektion i livmoderslimhinden eller i æggestokkene).

Din læge vil foretage en undersøgelse før oplægning for at sikre, at der ikke er eksisterende infektioner. En underlivsbetændelse skal behandles med det samme.

Kan Kyleena falde ud?

Det er usandsynligt, men dog muligt, at Kyleena kan falde helt eller delvist ud. Hvis dette sker, vil du ikke være beskyttet mod graviditet. Øget blødning under menstruationen eller smerter kan være et tegn på at dette er sket. Hvis du kan mærke trådene, kan du føle dig sikker på, at Kyleena stadig sidder, hvor den skal for at yde effektiv sikkerhed mod uønsket graviditet.

Hvis du tror, at Kyleena ikke sidder, hvor den skal, kan du bruge et præventionsmiddel uden hormon (fx kondom), indtil du kan få det kontrolleret af din læge.

Vil Kyleena have indvirkning på et samleje?

Du og din partner burde ikke kunne mærke Kyleena under et samleje. Kyleena sidder i livmoderen, ikke i skeden.

Hvad er bivirkningerne i forbindelse med Kyleena?

Ligesom med al anden medicin kan denne medicin have bivirkninger. Det er dog ikke alle, der får bivirkninger. Følgende er en liste over mulige bivirkninger, anført efter hvor almindelige de er. Meget almindelige bivirkninger (rammer 1 eller flere ud af 10 kvinder) omfatter hovedpine, ondt i mave/underliv, akne eller fedtet hud, ændret menstruation, ovariecyster og betændelse i vulva og skeden (vulvovaginitis). Almindelige bivirkninger (rammer færre end 1 ud af 10 kvinder, men flere end 1 ud af 100 kvinder) omfatter nedtrykthed/depression, migræne, utilpashed, hårtab, underlivsbetændelse, smertefuld menstruation, brystsmerter eller ubehag, udstødelse af spiralen (helt eller delvist) og udflåd. Ualmindelige eller sjældne bivirkninger omfatter øget kropsbehåring og perforering af livmoderen (for mere information, se side 10).

Er der risiko for graviditet udenfor livmoderen med Kyleena?

Det er meget sjældent, at man bliver gravid, når man bruger Kyleena. Hvis du bliver gravid trods Kyleena, findes der en risiko for, at det kan være en graviditet udenfor livmoderen. Kvinder, der allerede har haft en graviditet udenfor livmoderen, fået opereret æggestokkene eller haft underlivsbetændelse har større risiko for at få denne type graviditet. En graviditet udenfor livmoderen er en alvorlig tilstand, der kan påvirke en kvindes fremtidige fertilitet, og tilstanden kræver øjeblikkelig lægehjælp. Hvis en af dine menstruationer udebliver, bør du kontakte en læge, hvis du får ondt i den nederste del af maven, får en uventet blødning eller oplever typiske tegn på graviditet, da dette kan være tegn på en graviditet udenfor livmoderen.

Beskytter Kyleena mod seksuelt overførte infektioner?

Nej, Kyleena beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner, herunder HIV/AIDS. Det tilrådes at bruge et kondom med henblik på beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner.

Kan jeg stadig bruge tampon?

Du kan fortsætte med at bruge tampon, når du har menstruation, men du bør udvise forsigtighed, når du skifter tamponen. Pas på, at du ikke ved et uheld kommer til at trække i trådene til Kyleena.

Hvad sker der, hvis jeg beslutter, at jeg gerne vil have et barn?

Kyleena kan til hver en tid fjernes, og du vil snart igen vende tilbage til dit normale fertilitetsniveau.

Hvor kan jeg få mere information?

Denne brochure erstatter ikke indlægssedlen i æsken. Hvis du har yderligere spørgsmål, bedes du kontakte din læge.

Find indlægssedlen her.