Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Er du pårørende til en hjertepatient?

En blodprop kan hurtigt vende op og ned på et menneskes liv. Som pårørende kan det være svært at stå på sidelinjen og overvære den fysiske smerte og de mentale gener, som en person tæt på pludselig rammes af. Det er helt naturligt at være bekymret, og at du som pårørende selv kan have brug for hjælp og støtte. Samtidig kan du bære rundt på en stor tvivl om, hvordan du bedst hjælper din nære. Her er tre gode råd til, hvad du kan gøre som pårørende til en nær person med en hjerte-kar-sygdom.

Tal sammen

Andres smerte kan ikke altid ses med det blotte øje. Du kan gøre en stor forskel for din nære ved at spørge åbent ind til vedkommendes tanker om livet og hverdagen. Spørg nysgerrigt ind til de ændringer, som din nære oplever som følge af sygdommen. Det vil hjælpe jer begge med at forstå den forandring, der sker for din næres liv og jeres relation. Som pårørende er det også helt normalt at forskellige tanker og følelser løbende blusser op, fx vrede, sorg eller angst for fremtiden. Hvis de negative tanker fylder meget, er det en god ide at tale med din læge eller søge råd, vejledning og støtte hos pårørendeforeninger. Så står du ikke alene.


Lyt og prøv at forstå

De færreste personer tror, at de bliver ramt af en blodprop. Det gør det ofte svært at acceptere og forstå situationen. Din nære skal igennem en proces, hvor vedkommende skal finde ud af, hvilken betydning sygdommen har for livet i hverdagen.  Lyt til din nære, når vedkommende fortæller dig om sine oplevelser, frustrationer og behov. Husk at være imødekommende og anerkende, at situationen er svær og uvant for jer begge. Det er vigtigt, at du lytter for at forstå din næres situation fremfor at styre den.


Sæt dig ind i sygdommen

En bedre forståelse af sygdommen vil gøre dig i stand til bedre at kunne sætte dig i din næres sted og støtte vedkommende. Derudover kan viden om sygdommen være med til at give dig ro og vished i den svære situation. På denne hjemmeside finder du en række informationer, der kan give dig viden om forebyggelse, symptomer og behandling af forskellige hjerte-kar-sygdomme. 

Mange mennesker med hjerte-kar-sygdomme lever et godt og langt liv ved at værne om den gode livsstil og den rette behandling. På den måde forebygger de, at en ny blodprop skal vende op og ned på deres livssituation. Som pårørende kan du støtte din nære i at se indad og lette hjertet for bekymring. 

Klik her og lær mere om forskellige hjerte-kar-sygdomme. Du kan bl.a. få viden om, hvordan du forebygger fremtidige blodpropper i hjerne, hjerte, lunger og ben. Som pårørende har du også mulighed for at blive klogere på livet som kronisk hjertepatient.