Alt tag

Diagnose og behandling

Åreforkalkning i benene skyldes aflejringer af kalk og fedt i blodkarrene. Aflejringerne gør blodkarrene stive og forsnævrede, så blodforsyningen nedsættes. Åreforkalkning er en sygdom i hele kroppen, og risikoen for andre hjertekarsygdomme er derfor forhøjet. Her rammes hele arteriesystemet normalt i forskellig grad, og risikoen for fremtidige hjertekarhændelser stiger. Det gælder især, hvis du samtidig har hjertekramper eller tidligere har haft en blodprop i hjertet, TCI/blodprop eller blødning i hjernen. Det er derfor meget vigtigt at få undersøgt, om dine bensmerter skyldes åreforkalkning.

Får du stillet diagnosen åreforkalkning, vil du blive tilbudt den behandling, der passer bedst til dig. Det kan være en blanding af forebyggende foranstaltninger, som forhindrer, at tilstanden forværres, kombineret med medicinsk behandling og træningsøvelser.

Hvordan diagnosticeres åreforkalkning i benene?

Du kan have åreforkalkning i benene uden at opleve symptomer som f.eks. bensmerter. Et af kendetegnene ved åreforkalkning i benene er svag eller manglende puls i benene (og/eller i lysken, knæhaserne, fødderne). Blodtrykket måles på overarmen og på underbenet lige over anklen. Hvis blodtrykket målt ved anklen er lavere end blodtrykket målt i armen, tyder det på, at du har åreforkalkning i benet. Forholdet mellem blodtrykkene i anklen og i armen kaldes ankel-brachial-index (ABI), og undersøgelsen udføres de fleste steder på sygehuset. Det er en nem og hurtig måde at stille diagnosen på.

Kan det være en anden sygdom?

Trods grundig undersøgelse kan det nogle gange være svært at skelne mellem åreforkalkning i benene og slidgigt i hofter og knæled, andre lidelser i muskler og led eller påvirkning af rygmarv og nervebaner til benene på grund af sygdomsrelaterede forandringer i rygraden. I tvivlstilfælde kan diagnosen stilles ved at måle ABI før og efter tåhævninger eller fysisk anstrengelse i form af gang. I ekstraordinære tilfælde er det nødvendigt at supplere med yderligere ultralyds- eller røntgenundersøgelser.

Forebyggende behandlinger

Der er videnskabeligt bevis for, at nogle forebyggende behandlinger kan minimere risikoen for alvorlige komplikationer ved åreforkalkning i benene. Sådanne komplikationer kan være blodprop i hjertet, blodprop eller blødning i hjernen og død af hjertekarsygdom. Derfor er det vigtigt, at du og din læge drøfter og beslutter, hvordan netop din behandling skal være. Vigtige forebyggende foranstaltninger er f.eks. rygestop, motion og sunde madvaner.

Medicinsk behandling

I dag findes der flere typer blodfortyndende medicin og kolesterolsænkende lægemidler, som din læge kan anbefale dig.

Ved at modvirke, at blodpladerne klistrer sig sammen, sænker blodpropforebyggende medicin risikoen for blodpropper i blodkarrene overalt i kroppen, altså både i benene, i hjertet og i hjernen.

Hvis dit kolesteroltal er forhøjet, kan du have brug for kolesterolsænkende medicin. Ved åreforkalkning og nedsat blodforsyning til benene er det sandsynligt, at du også har forhøjet blodtryk. Blodtrykssænkende medicin kan kortvarigt reducere blodtrykket og dermed blodtilførelsen til dine ben endnu mere, men præcis som kolesterolsænkende medicin, begrænser også blodtrykssænkende medicin åreforkalkning i dine blodårer, hvormed risikoen for blodprop i hjertet samt blodprop eller blødning i hjernen mindskes.

Behandling af bensymptomerne

Hvilken behandling du bliver anbefalet, afhænger meget af, hvor alvorlig din åreforkalkning i benene er. Har du claudicatio intermittens (vindueskiggersyndrom) er der gode erfaringer for, at fysisk træning (især gangtræning) kan øge din gangdistance. Øget fysisk aktivitet kan sandsynligvis også mindske din risiko for blodprop i hjertet og blodprop eller blødning i hjernen.

Den smerte, du oplever under gang ved åreforkalkning i benene, er ikke i sig selv farlig eller skadelig. Det er meget vigtigt, at du går så langt, du kan, helst 30 minutter dagligt, for at motionere og holde dig fysisk aktiv. Så opfordringer er, at du så vidt muligt skal fortsætte med at gå rundt og gå ture, også selv om det gør ondt.