Alt tag

Tre almindelige stadier

Det kan gøre ondt at have åreforkalkning i benene. Men det kan også være, at du ikke oplever nogen særlige symptomer. Bensmerter, der skyldes åreforkalkning, er krampelignende og opstår især, når du bevæger dig. Et øjebliks hvile plejer at hjælpe, men når du anstrenger dig igen, vender smerten tilbage. Symptomerne varierer afhængigt af, hvilken grad af åreforkalkning i benene du har.

Inden for sundhedsvæsenet inddeles åreforkalkning i benene i tre kategorier:

  1. symptomfri åreforkalkning i benene
  2. claudicatio intermittens (vindueskiggersyndrom)
  3. kritisk iskæmi

 

1. Symptomfri åreforkalkning i benene

Åreforkalkning i benene giver nedsat blodtryk i benene, som hos nogle ikke mærkes i det daglige. Ved anstrengelse kan du i stedet for smerter få nedsat eller ændret følesans i benene. Der kan også forekomme følelsesløshed eller en diffus følelse af ubehag i benet. Åreforkalkning i benene kan opdages af lægen ved at måle blodtrykket i ben og arme samtidigt og herefter sammenligne måleresultaterne. Forskning viser, at åreforkalkning i benene også indebærer en betydelig forhøjet risiko for hjertekarsygdom.

2. Claudicatio intermittens (vindueskiggersyndrom)

Ved claudicatio intermittens er det hyppigste symptom smerter i benet, når du går eller løber. Smerterne sidder oftest i læggen, men kan også sidde i lår og hofte, og skyldes at åreforkalkning forsnævrer dine blodkar, hvilket hæmmer blodforsyningen til dine muskler i benet, så der opstår iltmangel.

Det går fint, når du sidder stille eller går få skridt, men ved rask gang, løb eller en længere gåtur skal musklerne bruge mere ilt fra blodet. Smerterne opstår, fordi der ikke kommer nok blod frem til musklerne hurtigt nok. Efter et par minutters hvile er musklerne kommet sig, smerterne forsvinder, og du kan gå videre. Du ved sikkert selv, hvor langt du kan gå før smerterne opstår. Det er derfor, at sygdommen også kaldes for ”vindueskiggersyndromet”. Claudicatio intermittens påvirker ofte livskvaliteten negativt på grund af den stadigt tilbagevendende smerte, en betydelig nedsat evne til at gå og de negative sociale konsekvenser, som dette har.

3. Kronisk kritisk iskæmi

Kronisk kritisk iskæmi er den alvorligste form for åreforkalkning i benene og betyder, at blodtilførelsen er utilstrækkelig, selv når du er i hvile. Du oplever konstante stærke smerter. Du kan have behov for stærk smertestillende medicin, og du risikerer at få spontant opståede fod- eller skinnebenssår, og du er i risiko for at få koldbrand i foden. Sår og koldbrand forekommer oftest i tæer og forfod og efterfølges af smerter, som normalt er værst om natten. Kritisk iskæmi kræver karkirurgisk behandling, f.eks. i form af ballonudvidelse for at genoprette blodforsyningen til benet. Kritisk iskæmi er forbundet med høj risiko for amputation af det berørte område. Mange patienter med kronisk kritisk iskæmi har diabetes.

Akut ekstremitetsiskæmi

Akut ekstremitetsiskæmi er pludselig nedsættelse af blodcirkulationen og er mere sjældent. Tilstanden skyldes en blodprop, som blokerer blodkarrene i bækken og ben fuldstændigt. Denne tilstand er alvorlig og kan true benets overlevelse. Smerterne forekommer oftest i læggen, men kan også sidde i lår og hofte. Smertens placering hænger sammen med, hvilke blodkar der er blokeret. Ved pludseligt opstået kraftig smerte i foden eller hele benet i kombination med, at foden bliver bleg eller blåfarvet, følelsesløs eller i værste fald lammet, skal du straks søge lægehjælp eller ringe 112 med henblik på operation eller blodpropopløsende behandling.