Alt tag

Hvem rammes af sygdommen?

Åreforkalkning i benene er almindeligt blandt ældre. Mange af de sygdomme vi forbinder med det at blive ældre, herunder åreforkalkning i benene, kan forebygges ved at ændre vaner. Med den rette behandling kan prognosen også forbedres. Det er vigtigt at søge behandling, fordi netop åreforkalkning i benene er forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdomme.

Forekomsten af åreforkalkning i benene stiger med alderen og ses sjældent før 50 års alderen. Sygdommen rammer kvinder og mænd stort set lige hyppigt. De vigtigste udløsende årsager er rygning, diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. Det betyder, at sygdommen kan forebygges.

Alle disse risikofaktorer kan påvirkes gennem livsstilsændringer og/eller medicinsk behandling. Hvis sygdommen opdages tidligt, er der altså gode muligheder for at forbedre den enkeltes prognose. Arvelige faktorer spiller også ind på forekomsten af åreforkalkning i benene. Dem kan vi ikke påvirke i dag.

 

Åreforkalkning i benene – er også en hjertesag

Åreforkalkning i benene er et advarselssignal og kan være farligt. Åreforkalkning rammer ikke kun benene men er en sygdom i hele kroppen. En patient med åreforkalkning i benene har en langt større risiko for at blive ramt af blodprop i hjertet (hjerteinfarkt) samt blodprop i hjernen (slagtilfælde/stroke). Ved at forebygge åreforkalkning i benene mindsker du denne risiko.

Hvis du samtidig har hjertekramper, eller måske tidligere har haft en blodprop i hjertet, TCI (Transitorisk Cerebral Iskæmi – en blodprop i hjernen, hvor symptomer gik væk indenfor 24 timer) eller en blodprop eller blødning i hjernen, er risikoen for en ny alvorlig hændelse ekstra stor, hvilket gør det særligt vigtigt med forebyggende indsatser.