Alt tag

Træning er vigtigt

Enkle gangøvelser kan hjælpe dig med at mindske smerten og gå længere. Ved gangtræning kan du også forbedre dit almindelige velbefindende og din kondition.

Træningen går ud på at gå, indtil smerten i benene er betydelig, hvorefter du skal stå stille og hvile, indtil smerten aftager, og derefter gå videre. Hvis du træner regelmæssigt (minimum 30 minutter dagligt), kan den smertefri gangdistance forbedres betydeligt.

Tåhævningsøvelser

Stil dig med ansigtet ind mod en væg, som du kan støtte dig til, så du ikke falder. Lav derefter så mange tåhævninger som muligt, indtil smerterne i læggen bliver betydelige. Hvil dig indtil smerten er forsvundet. Gentag den samme øvelse to gange mere.

Træning ved fysioterapeut

Såkaldt superviseret gangtræning, hvor træningen udføres med støtte fra en fysioterapeut, giver ifølge videnskabelige studier bedre resultater end træning på egen hånd. Tal med din læge om at få en henvisning til en fysioterapeut for hjælp, råd og vejledning, så din træning bliver så effektiv som mulig.

Anden træning

Andre træningsformer har også en gavnlig indvirkning på gangdistancen og på risikoen for hjertekarsygdomme i almindelighed. Andre træningsformer kan anbefales som et supplement.

Stavgang

Træning med stave kan anbefales udendørs, og du må gerne gå, så hurtigt du kan. Det er ofte en god måde at øge gangdistancen på. Træning på løbebånd (findes i de fleste fitnesscentre) er også godt. En anden god træningsmetode er regelmæssige tåhævninger, omkring tre gange dagligt.